Veldsla en meer kun je nu nog zaaien
Je kunt in september en oktober, ja zelfs in november en december nog zaaien. Spinazie, snijsla, snijbiet, rammenas, radijs, winterpostelein, melde, voorzaaien van kolen om een vroege oogst te hebben, winterkers enz. We lichten hier de Veldsla eruit.
Veldsla heet wel sla, maar behoort tot een heel andere familie. Veldsla (Valerianella locusta, of Valerianella olitoria) omt uit de kamperfoelifamilie (Caprifoliaceae).
Het is een eenjarige plant die als groente wordt geteeld. Het gewas komt oorsponkelijk voor in Europa en Azie. Het werd vroeger, als het tussen het wintergraan groeide, als onkruid beschouwd. De groente wordt nu steeds populairder, je vindt het zelfs in de supermarkt in het najaar en de winter. De plant verdraagt tot -5 °C vorst, dus ze is niet super winterhard.
De plant wordt 7-25 cm hoog. Ze bloeit in april en mei en soms ook in juli en augustus. In de zomer is ze meestal niet te zien. In het najaar begint het zaad massaal te kiemen.
De plant komt in het wild voor op: open plaatsen, op vochtige, voedselrijke grond in bermen en op dijken en soms op landbouwgrond.
Zaaien en oogsten
Zaai de veldsla vanaf eind augustus tot begin oktober direct op de plaats van bestemming. Dit kan in de koude kas of in de volle grond. Eventueel kun je in de kas vanaf begin januari nog een keer zaaien.
Zaai op regels met een regelafstand van 15 cm en met ongeveer 3 cm afstand tussen de planten in de regel. Dan kan het plantje zich goed ontwikkelen. De zaaidiepte is ongeveer 1 cm.
Er zijn 2 soorten veldsla: breedbladige en rondbladige (roosjestype) soorten. De rondbladige rassen zijn het meest winterhard en daardoor meer geschikt voor de buitenteelt. De breedbladige rassen zijn vooral voor de teelt in kas of platte bak.
Het duurt 2 tot 3 weken voordat het zaad boven de grond komt, het zaad kiemt dus niet snel, heb even geduld. Je kunt veldsla eventueel een nachtje voorweken in lauwwarm water, dat zorgt voor een iets snellere kieming.
Je kunt ook pech hebben met je zaaisel, want de muizen zijn ook dol op op deze zaden. Dus als er niets/weinig opkomt, weet je hoe het komt.
Zie je dat je te dik hebt gezaaid als het zaad opkomt? Haal er dan wat plantjes tussen uit en eet die al lekker op.
Het duurt, door het late jaargetijde, 2 tot 3 maanden voordat de plantjes volgroeid zijn. Maar met de kerst kun je zeker lekker smullen van je eigen veldsla.
Als de planten de winter in de tuin overleven, dan gaan ze in het voorjaar bloeien met een klein, lichtblauw bloemetje. Je kun daarna de zaden gaan oogsten in juni.
Gebruik en smaak:
Je kunt het hele plantje oogsten of je plukt de blaadjes die je nodig hebt van het plantje en laat de middenkern intact zodat de plant nog wat door kan groeien en jij nog een 2x keer kunt oogsten. Het steeltje is ook smakelijk
Veldsla kan zowel vers, in een salade, als gestoofd worden gegeten. De smaak heeft iets nootachtigs.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!