Dieren werken mee aan zadenbibliotheek Nederland

Op een geheime plek in het bos, zijn verschillende dierenvriendjes bij elkaar gekomen, omdat het roodborstje iets belangrijks te vertellen heeft… “Ik wil jullie graag iets vertellen”, begint het roodborstje, “over een mooie tuin in Joure, in Friesland. Waar ik heel graag kom.

Hoe start je zelf met oogsten van zaden?

/
Er staan al veel planten in bloei en voor een aantal soorten begint nu de tijd om hun zaden te winnen. Grofweg kunnen we voor het oogsten van zaden 3 soorten

Zadenbibliotheek Terschelling in het zonnetje

/
Raapsteel of raapstelen is een van de vergeten groenten die smakelijk en lekker zijn om zelf in je (moes)tuin te kweken. Het is een makkelijk te telen groente, die je op verschillende manieren kunt eten.

“Oude” gewassen als vleesvervangers

/
Mooi artikel waarin bekeken wordt op welke manier "oude" rassen een rol kunnen spelen om vlees ( af en toe) te vervangen door ander (H)eerlijk eten. Met recept!

Denise, onze nieuwe penningmeester

/
Donderdag 1 oktober 2020 was ’t moment van de wisseling van de wacht en nam Denise, het stokje over van penningmeester Jannie v.d. Wal, die 3 jaar lang de Zadenbieb ondersteunde.

Biologisch zaad of niet?

/
De gangbare zaden worden gewonnen van planten die tijdens hun groei zijn bespoten met sproei- en meststoffen. Hoeveel er wordt gespoten en met wat, daar kom je als buitenstaander niet echt achter. Natuurlijk zeggen alle telers dat het meevalt ...

De zadenbieb in HEA

/
In "Fergees siedsjes liene en ruilje" zie je hoe de zakjes worden gevuld met zaden. De locaties van de zadenbibliotheek Fryslan hebben weer zakjes te leen vanaf 7 maart!
sinaasappelvetbol

Zelf mezenbollen maken

/
Elk jaar brengt de perma-tuin in Joure meer op. De telbare aantallen vind je in dit bericht. Daarnaast is er nog ontelbaar veel meer: voor ons oog , voor het bodemleven en voor de dieren in de tuin.