Maartje Schilder stelt zich voor als algemeen bestuurslid

/
Algemeen bestuurslid Maartje Schilder stelt zich voor.

Goudsbloemzaden in het zonnetje

/
Had jij dat ook toen je voor het eerst goudsbloemzaad zag? Dat je je afvroeg: Wat is nou het zaad? Het heeft allerlei verschillende vormen, maar is het nou die kleine bolle, of toch die lange smalle? Dus alles maar bewaren voor de zekerheid….. En wat blijkt, goudsbloem doet aan ‘’heterocarpie”.

Kom jij ons bestuur versterken?

/
Zadenbibliotheek Nederland groeit hard. In een jaar tijd zijn we verdubbelt van 31 naar 62 locaties. Dit brengt veel werk met zich mee. Daarom zoeken we versterking in het bestuur. Bij voorkeur iemand die buiten de provincie Fryslân woont.

Zadenbibliotheek Assen in het zonnetje

/
De zadenbibliotheek in Assen is de eerste bieb buiten Fryslan. Lida Adriaansen haar prive collectie groeide uit zijn voegen. De bibliohteek in Assen maakte het mogelijk om haar collectie verder te laten groeien. Nu worden jaarlijks 1000 zakjes uitgeleend. De zadenbieb kreeg in de bieb een prominentie plaats. (zie foto)

Zadenbibliotheek Leeuwarden in het zonnetje

/
In 2018 komt in Leeuwarden de zadenbibliotheek bij een bibliotheek in. De bibliotheek zit in de prachtige, voormalige gevangenis ‘De blokhuispoort’. Dit gebouw is op zich al een bezoekje waard als je een keer in Leeuwarden bent. Maar ook zeker de goed voorziene zadenbibliotheek op de begane grond.
Bloemrijkgras zaden

De fenologische kalender

In de fenologische kalender begint de lente niet altijd op 21 maart, maar hangt af van het weer en andere omstandigheden. Dit jaar (2022) start de lente, door de grote hoeveelheid zon in maart, vroeger als vorig jaar.

Zadenbibliotheek Middelburg in het zonnetje

/
Zadenbibliotheek Middelburg begint in Maart 2022 met het uitlenen van zaden. Vrijwilliger Wobby Langelaar beschrijft hier wat de aanleiding was om te starten met de zadenbieb. Verder kun je lezen hoe ze te werk is gegaan om de start mogelijk te maken.

Er staat F1 op het zadenzakje en nu?

/
Als je tuiniert met zaadvaste rassen betekent het dat je: zelf je eigen zaden kunt oogsten, met 1 zakje dat je koopt weer jaren vooruit kunt, meer keuze hebt in soorten, je zaden kunt delen met anderen, zoals de zadenbibliotheek.