“Oude” gewassen als vleesvervangers

/
Mooi artikel waarin bekeken wordt op welke manier "oude" rassen een rol kunnen spelen om vlees ( af en toe) te vervangen door ander (H)eerlijk eten. Met recept!

Denise, onze nieuwe penningmeester

/
Donderdag 1 oktober 2020 was ’t moment van de wisseling van de wacht en nam Denise, het stokje over van penningmeester Jannie v.d. Wal, die 3 jaar lang de Zadenbieb ondersteunde.

Biologisch zaad of niet?

/
De gangbare zaden worden gewonnen van planten die tijdens hun groei zijn bespoten met sproei- en meststoffen. Hoeveel er wordt gespoten en met wat, daar kom je als buitenstaander niet echt achter. Natuurlijk zeggen alle telers dat het meevalt ...

De zadenbieb in HEA

/
In "Fergees siedsjes liene en ruilje" zie je hoe de zakjes worden gevuld met zaden. De locaties van de zadenbibliotheek Fryslan hebben weer zakjes te leen vanaf 7 maart!
sinaasappelvetbol

Zelf mezenbollen maken

/
Elk jaar brengt de perma-tuin in Joure meer op. De telbare aantallen vind je in dit bericht. Daarnaast is er nog ontelbaar veel meer: voor ons oog , voor het bodemleven en voor de dieren in de tuin.

De kwaliteit van zaden

/
Je kunt voor de kwaliteit op verschillende dingen letten: de dikte van de zaden, de rijpheid van de zaaddozen, zijn het heirloomzaden of hebridezaden?

Zaden winnen van goudsbloemen, zo doe je dat

/
Een zaaddoos van de goudsbloem bestaat uit veel meer dan zaden alleen. De hele buitenkant bevat geen zaden, alleen in het midden zitten de echte zaden.

De stappen van het zaden oogsten tot bewaren

/
Het hele proces kent 4 stappen: oogsten , drogen, schonen en bewaren. Als je het hebt doorlopen zijn je zaden klaar voor het nieuwe seizoen