sinaasappelvetbol

Zelf mezenbollen maken

/
Elk jaar brengt de perma-tuin in Joure meer op. De telbare aantallen vind je in dit bericht. Daarnaast is er nog ontelbaar veel meer: voor ons oog , voor het bodemleven en voor de dieren in de tuin.

De kwaliteit van zaden

/
Je kunt voor de kwaliteit op verschillende dingen letten: de dikte van de zaden, de rijpheid van de zaaddozen, zijn het heirloomzaden of hebridezaden?

Zaden winnen van goudsbloemen, zo doe je dat

/
Een zaaddoos van de goudsbloem bestaat uit veel meer dan zaden alleen. De hele buitenkant bevat geen zaden, alleen in het midden zitten de echte zaden.

De stappen van het zaden oogsten tot bewaren

/
Het hele proces kent 4 stappen: oogsten , drogen, schonen en bewaren. Als je het hebt doorlopen zijn je zaden klaar voor het nieuwe seizoen

Zaad winnen van 2 jarige planten

/
Sommige planten: o.a. pastinaak, snijbiet groeien in jaar 1 en bloeien in het tweede jaar. D.w.z. dat je pas in het 2e jaar hun zaden kunt oogsten.
Voorgezaaide tuinbonen uitplanten

Waarom en hoe zaai je voor?

/
Voorzaaien doen je omdat je graag langer willen oogsten en omdat jeanders van planten die niet tegen de kou kunnen zoals tomaten weinig oogst hebben. Hoe je dat doet, lees je hier.

Kiemkracht van zaden testen

/
Als (moes)tuinier wil je natuurlijk graag weten of je zaad nog gaat ontkiemen als je het zaait. Elk zaadje heeft in het begin alles in zich om tot een nieuwe plant uit te groeien. Maar gebeurt dit ook?

Spontane kruising van soorten

/
Het is met zaden bijna net als met mensen en dieren, ze hebben  2 "ouders" nodig om zich te kunnen vormen. Wil je weten hoe het allemaal zit...