Zadenbibliotheek Curacao in het zonnetje

Een soort ‘’world wide seed web”. Daar denk ik (Lida Adriaanse) aan, na mijn ontmoeting met Arthur Curiel uit Curacao.
We hebben contact gekregen, na de radio-uitzending op radio 5 in mei van dit jaar. Hierin vertel ik over de zadenbibliotheken in Drenthe en Fryslân, de start van Zadenbibliotheek Nederland.
Hij is enthousiast over wat hij hoort op de radio en neemt contact met mij op. Hierna is hij zelf ook een zadenbibliotheek begonnen op Curacao. Erg leuk dat het zaad zich op deze manier verder verspreid buiten de Nederlandse grenzen.
Arthur geeft in het telefoongesprek aan dat hij deze zomer naar familie in Groningen komt. Als hij hier is, spreken we af in Groningen, in het Forum. Het is zo leuk om kennis te maken. Al gauw blijkt dat hij ook altijd met zaden en planten in de weer is. Overal waar het maar kan, op reis in Bolivia bijvoorbeeld. Hij verzamelt zaden van fruit van markten e.d. En probeert dan uit of en hoe de planten het best gedijen. Dat is op het warme Curacao best een uitdaging.

We praten over de seizoenen. Nederland  heeft duidelijk  vier seizoenen. Curacao kent meer een droge en natte periode. De temperatuur verschilt niet veel in deze beide periodes. In Curacao wordt de grond in juli bewerkt en daarna ingezaaid, waarna in oktober de regen komt.

We hebben het ook gehad over hoe we de grond bemesten en onze ervaringen met kiemen gedeeld. We hebben zaden uitgewisseld en zijn benieuwd wat hier uit gaat komen.

Arthur is lang actief geweest als sportleraar op Curacao, nu is hij met pensioen. Maar hij geeft nog steeds bewegingslessen aan ouderen. Naast dat het goed is voor het lichaam, heeft het ook een sociaal aspect, het brengt mensen bij elkaar. Dat benoemt hij ook als belangrijk voor de zadenbieb. Het plezier van het kweken is fijn, maar door gezellige bijeenkomsten te organiseren wil hij weer iets bij dragen aan de gemeenschap op Curacao.

1 antwoord
  1. Yvonne Boerma
    Yvonne Boerma zegt:

    Naar aanleiding van het artikel over zaden uit Curacao heb ik een vraag.
    Ik heb in de spullen van mijn moeder een aantal zaden uit Curacao gevonden. Nu is mijn vraag of iemand mij kan helpen de goede naam bij de juiste zaden te vinden. Heel hartelijk dank. Yvonne Boerma

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *