Prei is een groente met een lange groeitijd. Je kunt het eigenlijk het hele seizoen wel zaaien, daarom zijn er ook verschillende soorten: zomer-, herfst- en winterprei. Het is niet de makkelijkste groente om te kweken en het bezet je groentenbed voor langere tijd. Het voordeel is dat de plant geen grote plek inneemt. En het is een fijne groente om in de winter nog in de moestuin te hebben.
De eerste prei kun je al eind janari/begin februari. Preizaad heeft warmte nodig om te ontkiemen, dus het zaad staat totdat het bovenkomt, in de warme kamer. Als het zaad is opgekomen  en het vriest niet hard, dan kunnen de zaailingen naar de koude kas. Prei verdraagt wel vorst, maar niet meteen vanuit de warme kamer.
Zo eind maart/ begin april zijn de zaailingen sprieten geworden die de volle grond in kunnen. Vanaf deze maand kun je ook in de volle grond prei zaaien, als het tenminste niet een hele koude maart maand is geweest. De grond moet wel een beetje opgewarmd zijn
Die zaailingen zet je zo’n 10-15 cm diep in de grond en 15 cm of meer uit elkaar. Knip voordat je ze plant, het bovenste groen eraf.
Combineer de groenten in een vak met gewassen die elkaar versterken. Prei staat graag naast gewassen zoals aardbeien, (zie foto) koolsoorten, sla, schorseneren, wortels, Oost- indische kers en selderij.
Zet prei liever niet dicht bij aardappelen, bonen of erwten.

Prei heeft graag een vruchtbare grond met veel stikstof erin.

Je kunt de eerste prei vanaf eind augustus oogsten. En als je verschillende soorten hebt gezaaid, oogst je de hele winter door.

Als een prei blijft staan, heb je in het volgende voorjaar een prachtige bloem op de tuin. Hier zijn de bijen en jij ook, blij mee.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *