Het zaaiseizoen begint en de meeste tuiniers hebben hiervoor een zaaikalender of zaaiagenda om het moment te bepalen wanneer ze gaan beginnen. Soms hebben ze die zelf opgesteld, door ervaring wijs geworden, maar je vindt er ook verschillende via google. Een hele mooie en handige zaaiagenda zie je op de foto.
Zoals wij het doen met ons teeltplan voor de perma-tuin Joure, hebben we in het najaar al gedeeld. Je vindt die informatie terug op onze website. Maar zoals ook al aangegeven de natuur bepaalt of het ook echt kan!

Je ziet  dat de informatie in de zaaikalenders niet overal gelijk is en dat is eigenlijk ook wel logisch. Want in Noord -Nederland en Zuid- Nederland alleen al, zijn grote verschillen te zien in bijvoorbeeld het tijdstip dat de fruitbloesem tevoorschijn komt. Het scheelt minstens 2 weken, soms meer. Dus je tuinseizoen kan net wat eerder starten in het zuiden van het land, als in het Noorden. Maar hoe bepaal je nu het goede moment?
Je kunt je zaaitijden afstemmen op de fenologische kalender. Die kalender gaat uit van de verschijnselen in de natuur, wat bloeit er, wat is al rijp, welk blad valt eraf enz. In de fenologische kalender worden 10 verschillende seizoenen onderscheiden. Allemaal bepaald door wat je in de Natuur ziet gebeuren. Van bloeiende madeliefjes tot vallend blad in het najaar. Dat betekent dat je observeert wat je in de Natuur ziet !!!

In de fenologische kalender begint de lente dus niet altijd op 21 maart, maar hangt af van het weer en andere omstandigheden. Dit jaar start de lente, door de grote hoeveelheid zon in maart, vroeger als vorig jaar. Een voorbeeld is de fenologische kalender van Velt of uitgebreider van Ygdrassil. Het is een handig hulpmiddel als je twijfelt of het verstandig is om al te starten met bepaalde groenten of kruiden.

In de perma-tuin in Joure starten we nu met zaaien van verschillende groenten in de volle grond. Dit kan in dit deel van Friesland wel, omdat we op de zandgrond zitten die sneller opwarmt dan in het noorden van Friesland waar ze op de zeeklei zitten, die veel langer koud blijft. De plant-uien en sjalotten zetten we nu in de volle grond, want de madeliefjes en het klein hoefblad bloeien al! Ook zaaien we al in de volle grond: peulen, radijs, raapsteel enz. Andere soorten zaaien we voor in de koude kas zoals: tomaten en sla.

Alvast een paar andere voorbeelden uit de fenologische kalender:
Als de paardenbloemen bloeien, zaai je de zomerwortels
Als de seringen bloeien, poot je de vroege aardappels
Als de seringen uitgebloeid zijn, zet je de late aardappels,
Als het sint Janskruid bloeit, zaai je de winterwortels,
enz.