Ken je de goudsbloem en haar zaden al?
Geschreven door Lida Adriaansen, bestuurslid van de zadenbibliotheek.
De goudsbloem, of te wel Calendula, is één van mijn favoriete bloemen. Het is het eerste kruid/bloem waar ik onder andere zalf van heb gemaakt en dat doe ik nog steeds graag. Het is zo veelzijdig wat deze plant voor je kan betekenen; zowel voor je huid, maar ook inwendig.
Het is ook een welkome bloem voor in je moestuin. Prachtig om te zien en ook nuttig, bijvoorbeeld als waardplant. (een waardplant is een plant waarop een organisme of virus de bestanddelen vindt die voor zijn groei (en vermeerdering) nodig zijn) De goudsbloem zet zich ook in tegen aaltjes en witte vlieg in je tuin.
Voor de producten die ik maak van de goudsbloem, gebruik ik altijd de bloemen. Daar pluk ik dus heel wat van in de zomer. Maar ik laat zeker ook wat bloemen staan voor het zaad. Want daar komt mijn andere passie om de hoek kijken, zaden! En de goudsbloem heeft wel heel bijzondere zaden.
Had jij dat ook toen je voor het eerst goudsbloemzaad zag? Dat je je afvroeg: Wat is nou het zaad? Het heeft allerlei verschillende vormen, maar is het nou die kleine bolle, of toch die lange smalle? Dus alles maar bewaren voor de zekerheid…..
En wat blijkt, goudsbloem doet aan ‘’heterocarpie”. (Grieks: hereros=verschillend + karpos=vrucht). Ze hebben meerdere soorten zaden, die enorm variëren in grootte en vorm.
Foto gemaakt door: Helena Hartholt
Er zijn drie verschillende zaadtypen in hetzelfde ‘’zaadhoofdje”. Elk zaadje heeft zijn eigen manier van verspreiden. De grote, stekelige buitenste is aangepast aan verspreiding door zowel dieren als de wind. Die in het midden is lepelvormig en aangepast aan verspreiding door wind en water. De binnenste lijkt op een worm of insectenlarve, mogelijk om vogels te misleiden zodat hij wordt opgepakt.
Deze leuke info komt uit het boek ‘’Zaden tijdcapsules van leven”. van Rob Kessler en Wolfgang Stuppy. Het is echt een prachtig boek, met veel info en hele mooie microscopische-opnamen van zaden. Niet alleen voor zaadfanaten leuk, maar ook inspirerend voor kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!