Hier lees je hoe lenen werkt.
Heb jij zaden die je wilt delen? Breng ze bij een zadenbieb.
Zo verrijk je het zadenaanbod, de biodiversiteit in de tuinen en op onze borden.
locaties in Nederland
Hier lees je hoe lenen werkt.
Heb jij zaden die je wilt delen? Breng ze bij een zadenbieb.
Zo verrijk je het zadenaanbod, de biodiversiteit in de tuinen en op onze borden.
locaties in Nederland
Een plek waar je gratis zaden kunt lenen en ruilen. Elke zadenbieb heeft een wisselend assortiment zaden. Het zijn zaden van groenten, kruiden en bloemen. De zadencollectie bestaat uit zaden die terug zijn gebracht door leners en door tuiniers die hebben geoogst uit hun tuinen. Soms zijn er ook restanten van overgebleven biologische zaden van telers.
Je kunt zaden gratis “lenen”. In de zadenbibliotheek geldt geen uitleentermijn, er zijn geen boetes: de bibliotheek werkt vanuit 100% vertrouwen. Je kiest zaden die je nieuwsgierig maken of die je graag wilt hebben.
Als je zaden leent, zaai je ze in je tuin. Van de planten die opkomen, laat je de mooiste plant bloeien én zaad maken. Let op: soms gaat een plant pas in het 2e jaar bloeien! Die informatie vind je op de pagina zaden vermeld.
Zaden zitten in de zaaddoos van de bloem of in de vrucht van bijvoorbeeld een pompoen. Dit zaad verzamel je en laat je drogen. Na het drogen breng je een deel van deze zaden terug naar de zadenbieb. Je zaden worden toegevoegd aan de collectie en weer uitgeleend aan andere tuiniers.
Door het lenen, ruilen en doneren van zaden ontstaat, op steeds meer plekken, een grotere zadencollectie. Hierdoor dragen we, met elkaar, bij aan een grotere biodiversiteit en dat is WINST voor de Natuur en daarmee uiteindelijk voor ons!
Heb je meer zaden dan je gaat zaaien of heb je een (kleine) zadencollectie waar je wel wat van wilt missen? Kom langs en ruil of doneer een deel aan de bibliotheek bij jouw in de buurt.
Lever je zaden in:
1. In een papieren zak. Zo kan het zaad blijven ademen.
2. Met vermelding van de naam van de plant.
3. Het oogstjaar. Anders weten we niet hoelang het zaad kiemkrachtig is.
4. Oogstplaats. Zo weten andere of het zaad het bij hen goed zal doen.
In de zadenbieb zijn vast zaden van planten die jij wel wilt zien bloeien en groeien. Een bezoekje aan een zadenbibliotheek is zeker de moeite waard.
De zadenbibliotheek werkt met zaden die niet in contact zijn geweest met chemische middelen. Dus zaden die afkomstig zijn van onbespoten teelt, liefst niet ouder dan 1 jaar en er ‘fris en levenskrachtig’ uitzien.
Dat kunnen zaden zijn uit jouw tuin, als je tijdens de verbouw van de gewassen geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest hebt gebruikt. Of wellicht zaden die je overhebt na het zaaien van de professionele biologische zaadteelt. (Van de Bolster, van der Wal, de nieuwe tuinen,….)
De kiemkracht van zaden blijft het grootst als je de zaden koel, donker en droog bewaard.
In de onderstaande rubrieken vind je informatie over de soorten zaden waar veel van binnenkomt. Bij bijna elke soort staat nu de tijd van zaaien, bloeien, oogsten enzovoort. Verder staan er een paar foto’s en achtergrond informatie over de plant. Zie je iets vreemds? Laat het ons weten.
Helaas kunnen we geen zaden opsturen. Kijk bij een locatie bij jou in de buurt wat er aanwezig is.
Het maken van deze pagina’s kost veel tijd, langzaam breiden we de informatie uit.