Kiemkracht van zaden testen
De kiemkracht van je zaden testen!
Als (moes)tuinier wil je natuurlijk graag weten of je zaad nog gaat ontkiemen als je het zaait. Elk zaadje heeft in het begin alles in zich om tot een nieuwe plant uit te groeien. De omstandigheden tijdens de oogst van het zaad én de leeftijd bepalen of dit plantje er ook kan komen. Hoe ouder het zaadje, hoe minder kiemkrachtig het is.
Er is een simpele methode waarmee je de kiemkracht voor zaden zoals; wortels, bonen, bieten, sla, pompoenen enz. kunt testen. Veel van onze zaden zijn de zogenaamde warmtekiemers. Dat wil zeggen dat ze zich, als ze vocht en zon (warmte) krijgen, gaan ontvouwen.
De kiemkracht van deze zaden test je zo:
-
Maak enkele lagen toilet- of keukenpapier nat, knijp ze een beetje uit en leg ze in een bakje dat geen water doorlaat.
-
Leg een tiental zaden van 1 soort op het papier. Als je meerdere zaden tegelijkertijd test in je bakje, houd er dan rekening mee dat zaden groter worden als ze gaan kiemen! Geef ook duidelijk aan, waar welk zaad ligt.
-
Dek het bakje af met het deksel of huishoudfolie. Zet het bakje op een warme en lichte plek. Niet in de volle zon of boven op de verwarming. Soms moet je het papier nog een keer vochtig maken.
-
En nu wachten. Het vocht van het papier en de warmte laat je zaden nu ontkiemen, als ze daar de kracht nog voor hebben. Het ene zaad ontkiemt al na 3 dagen, het andere pas na 10 dagen of nog langer. Als je verschillende zaden tegelijk test, kan de ontkieming dus voor elke soort anders verlopen!
Resultaat
Als je zaden hebt die ontkiemen, wat betekent dit dan?
- Als van de 10 zaden, er 8 of meer zaden zijn ontkiemt, dan kun
je op de gebruikelijke manier voor dit zaad, gaan zaaien.
- Kiemt de helft van de zaden? Je kunt het zaad dit jaar nog
gebruiken, maar zaai dikker dan je gewend bent. De helft van
wat je zaait, komt op. - Zijn er na 10-14 dagen geen of bijna geen wortels te zien?
Het zaad is te oud. Je kunt het beter niet meer gebruiken..
Er is een mogelijkheid dat je zaad een koudekiemer is. Dat wil zeggen dat het eerst juist kou nodig heeft om te kunnen kiemen.
De meeste zaden van groenten zijn overigens warmtekiemers.
Tip 1: Strooi zaad dat je niet meer gaat gebruiken uit op een plek waar je het nog kunt volgen of geef het aan de vogels.
TIP 2: Een aantal gekiemde groentezaden smaken heerlijk in een salade eten.
wat gebeurd er als ik ranja aan zaadjes geef? (pure ranja, zonder water)