Weeuwenteelt is een oude gewoonte om sommige groenten in het najaar nog een keer te zaaien. Het idee erachter is dat je zo al vroeg in het voorjaar kunt oogsten. Dit was vooral vroeger van belang, om zo de periode van groenteschaarste in de winter zo kort mogelijk te houden. Toen waren er niet zoveel mogelijkheden als nu om een gevarieerd groenteaanbod te creëren in de winterperiode.
In de ‘’donkere dagen voor kerst’’ heb je dan kleine, jonge plantjes staan. Juist als de nachten nog elke dag wat langer worden en de natuur steeds meer verstilt.
Op de moestuin zijn nu de meeste gewassen geoogst, de aarde komt tot rust.
Maar in de onverwarmde kas of platte bak groeien nu heel gestaag jonge plantjes van bijvoorbeeld de palmkool. Ze zijn eind oktober gezaaid. Dit, in het najaar zaaien van groenten, heet weeuwenteelt, ook wel overwinteringsteelt genoemd.
De naam weeuwenteelt komt waarschijnlijk van weeuwen, wat planten betekent. Ook kom je het verhaal tegen dat het weduwen betekent, zij zouden in vroegere tijden geld bijverdiend hebben met deze winterteelt.
Hoe doe je dit?
Je zaait zo rond september/ oktober, in koude bakken in de volle grond of in een onverwarmde kas. Diverse soorten groenten zijn geschikt voor deze teelt o.a: bloemkool, palmkool, rode kool, witte kool, andijvie, sla, tuinbonen.
Het is wel goed om te kijken of het zaad wat je gebruikt, geschikt is om laat te telen. Je hebt bijvoorbeeld zomer- en winterandijvie. Alleen de laatste kan goed tegen kou.
De plantjes ontkiemen en groeien langzaam in deze winterperiode. Geef ze niet teveel water, de verdamping is minimaal.
Als je ze in potjes hebt gekweekt dan kun de jonge plantjes eventueel nog een keer verspenen. In februari plant je ze dan in de volle grond uit. In platte bakken laat je de plantjes gewoon staan.
Ze groeien nu mooi snel door en zo heb je al rond april, mei je eerste oogst.
De winters worden wel steeds wat zachter, daardoor groeien de plantjes soms wat te hard. Het is dus soms wat spannend of het goed lukt.
Maar als het lukt kun je het voorjaar al vroeg genieten van lekkere verse groenten.