Biologisch zaad of niet?
De afgelopen weken zijn tuiniers vaak weer bezig geweest met hun zaden: wat heb ik nog, tot welke datum is het nog te gebruiken, wat wil ik dit jaar zeker weer eten uit de moestuin? En dan komt het lijstje: wat kan ik lenen uit de zadenbieb en wat ga ik bestellen?
Het klopt dat de hoeveelheid middelen die achterblijven in zo’n klein zaadje meevallen. Daarom zou je er vanwege de prijs toch voor kunnen kiezen.
1. De zaden van planten die gewonnen zijn van gangbare planten, kunnen moeite hebben om goed te groeien, zonder die stoffen die jij liever niet in je tuin gebruikt. De stoffen waar de plant aangewend is om goed van te groeien, zijn er niet in jouw biologische tuin. Daarom zou de oogst tegen kunnen vallen.
2. Zaad van biologische planten is bijna allemaal zaadvast. Zaadvast wil zeggen dat jij als moestuinier van je planten alle zaad kunt winnen dat je voor volgend jaar nodig hebt. Dit kost even energie om de zaden te winnen, maar je zit nooit zonder.
Bij de gangbare zaden maken ze vaak gebruik van hybride F1 zaden. Deze zaden doen het 1 jaar goed, maar maken daarna geen zaden waarmee je weer dezelfde plant kunt laten groeien. Het hybridezaad is speciaal gekweekt zaad, dat 1x op dezelfde manier bruikbaar is.
3. Bij de biologische zaden wordt doorgekweekt op zaden die langduriger een goede opbrengst hebben en goed tegen ziektes kunnen. Daardoor hoef je geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken.Bij de zadenbieb vragen we niet voor niets om zaden te winnen van je mooiste plant. Die goede eigenschappen krijgen de zaden ook mee! Zo win je zaden waar je jezelf en via de zadenbieb, anderen weer een groot plezier mee doet.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!