Biologisch zaad of niet?

De afgelopen weken zijn tuiniers vaak weer bezig geweest met hun zaden: wat heb ik nog, tot welke datum is het nog te gebruiken, wat wil ik dit jaar zeker weer eten uit de moestuin? En dan komt het lijstje: wat kan ik lenen uit de zadenbieb en wat ga ik bestellen?

Bij het maken van je bestellijst komt wellicht de vraag naar boven: ga ik voor biologisch zaad of niet? Als je een gezond wilt eten uit je tuin, dan is de keus tusen gangbaar zaad of biologisch iets om even bij stil te staan.De gangbare zaden worden gewonnen van planten die tijdens hun groei zijn bespoten met sproei- en meststoffen. Hoeveel er wordt gespoten en met wat, daar kom je als buitenstaander niet echt achter. Natuurlijk zeggen alle telers dat het meevalt …
Het klopt dat de hoeveelheid middelen die achterblijven in zo’n klein zaadje meevallen. Daarom zou je er vanwege de prijs toch voor kunnen kiezen.
Het is goed om je, naast de prijs, een aantal andere zaken te realiseren:
1. De zaden van planten die gewonnen zijn van gangbare planten, kunnen moeite hebben om goed te groeien, zonder die stoffen die jij liever niet in je tuin gebruikt. De stoffen waar de plant aangewend is om goed van te groeien, zijn er niet in jouw biologische tuin. Daarom zou de oogst tegen kunnen vallen.
2. Zaad van biologische planten is bijna allemaal zaadvast. Zaadvast wil zeggen dat jij als moestuinier van je planten alle zaad kunt winnen dat je voor volgend jaar nodig hebt. Dit kost even energie om de zaden te winnen, maar je zit nooit zonder.
Bij de gangbare zaden maken ze vaak gebruik van hybride F1 zaden. Deze zaden doen het 1 jaar goed, maar maken daarna geen zaden waarmee je weer dezelfde plant kunt laten groeien. Het hybridezaad is speciaal gekweekt zaad, dat 1x op dezelfde manier bruikbaar is.
3. Bij de biologische zaden wordt doorgekweekt op zaden die langduriger een goede opbrengst hebben en goed tegen ziektes kunnen. Daardoor hoef je geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken.Bij de zadenbieb vragen we niet voor niets om zaden te winnen van je mooiste plant. Die goede eigenschappen krijgen de zaden ook mee! Zo win je zaden waar je jezelf en via de zadenbieb, anderen weer een groot plezier mee doet.

Papo de roullla

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *