De stappen van het zaden oogsten tot bewaren

Het hele proces kent 4 stappen:

 1. Oogsten
 2. Drogen
 3. Schonen
 4. Bewaren

Stap 1. Oogsten     
De meeste zaden oogst je in de zomer en de herfst. Oogst je zaden niet te vroeg, anders zijn ze nog niet helemaal rijp. Aan de andere kant zijn er hele kleine zaden, die zijn verdwenen voor dat je het in de gaten hebt.
Voel je weerstand als je probeert de zadendoos van de plant te halen, dan zijn ze nog niet rijp en moet je dus nog even wachten met oogsten.
Als je gaat oogsten, doe dan eerst een grote zak of sloop over de hele plant, buig de takken naar beneden en knip de stelen dan pas door. Zo vang je het zaad wat er meteen uit valt ook makkelijk op.

 

Stap 2. Drogen
Natuurlijk oogst je de zaden op een droge dag, maar dat wil niet zeggen dat ze echt droog zijn. Bijvoorbeeld ochtendauw zorgt telkens weer voor wat vocht in de zaaddozen. Je kunt ze in je sloop laten zitten en dit op een droge plek hangen of spreid de zaden/ zaaddozen uit op een krant, keukenpapier, een ondiep bord, een dienblad met een opstaande rand. Bekijk de zaden goed of ze heel zijn. Ook kun je nu insecten en blaadjes eruit halen. Schrijf/ plak er meteen bij wat de naam van de geoogste zaadjes is. Een kamer binnen of een droge garage/ schuur, waar in ieder geval wel gelucht kan worden, is de beste plek voor je sloop of voor het papier/ bord/ dienblad.
De droogtijd is afhankelijk van de zaden, de gemiddelde droogtijd ligt tussen de drie en zes dagen.
Het kan helemaal gaan kwaad om ze langer te drogen. Bij te kort drogen, blijven de zaden vochtig en gaan ze schimmelen en uiteindelijk zullen ze verrotten. Dat is jammer van al je werk.

Stap 3. Schonen
Na het drogen moeten de zaden ‘geschoond’ worden. Haal de zaadjes uit de zaaddozen en doe ze in een grote kom. (Zie foto). Ga er mee naar buiten en schud/ gooi de zaden nu voorzichtig omhoog. De wind blaast stof, resten zaaddozen en gedroogde aarde weg. Ook kun je een grove zeef gebruiken om het stof uit je zaden te krijgen. Zo voorkom je dat schimmels uit dit afval je mooie oogst alsnog verstoren.

 

Stap 4. Bewaren
Welk opbergmateriaal je ook gebruikt om de zaden te bewaren, berg ze koel, droog en donker op. Zeker in afgesloten potjes moeten je zaden echt kurk droog zijn. Controleer in het begin nog een paar keer of er geen vocht meer is. Zet op de zak of het potje weer de naam van het zaad, de plaats van oogsten en het jaartal van de oogst.

       

                            Je bent klaar voor het volgende zaaiseizoen en om zaden in te leveren bij de zadenbibliotheek.

2 antwoorden
 1. Jan Husslage
  Jan Husslage zegt:

  Okay, al een jaar of 40 verwerk ik zaden zoals ook jullie dit beschrijven. Maar veel zaad gaat toch verloren doordat er zich larfjes e.d. in ontwikkelen die de zaden verteren, ook als die zeer goed zijn gedroogd en vochtwerend zijn verpakt en droog en donker zijn bewaard bij kamertemperatuur.
  Dat is echter niet het geval bij zaden die je koopt van de commerciele handel. Dus veronderstel ik dat deze bedrijven de zaden ook ontsmetten van allerlei eitjes en micro-organismen.
  Ik heb hierover al eens een vraag gestuurd naar een zaadleverancier (mogelijk De Bolster), maar kreeg hierop geen antwoord. Mogelijk weten jullie hierop wel het antwoord of kunnen jullie de waarheid boven water halen.
  Ik heb weleens vernomen dat zaden aan een gas worden blootgesteld om deze te ontsmetten, maar weet er nog niet meer van.

  Beantwoorden
  • Tine Sietsma
   Tine Sietsma zegt:

   Dag Jan,
   Het is nog niet nodig geweest om ons hierin te verdiepen, maar we hebben komende donderdag een gesprek met iemand die veel weet van zaden. Ik ga het hem vragen.
   Vriendelijke groet, Tine

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *