De Acanthus mollis, in het Nederlands acanthus, akant of ook wel stekelige berenklauw genaamd, is een vaste plant uit de familie van de Acanthaceae. De plant komt wijdverspreid voor in het westelijke en centrale Middellandse Zeegebied. De akant bloeit van juni tot september.

De acanthus is een borderplant die kan uitgroeien tot een flinke pol. Vrijstaand en op een zonnige, niet te natte kalkhoudende plek doet de plant het het best. Hij bloeit met lange – soms tot 1.80 m hoge – aren, die opvallen door bloemvorm en kleur. Ook de bladeren zijn erg decoratief. Van oudsher inspireerden ze mensen tot motieven om kapitelen van tempelzuilen, boeken (in de middeleeuwen), e.d mee te versieren.

Vermeerdering: Heeft hij het naar zijn zin, en zijn er genoeg wilde bijen en hommels van flink formaat om de bestuiving voor hun rekening te nemen, dan vormt hij veel grote bruine zaden. Bij warm weer springen de zaaddozen met kracht open en worden de zaden gelanceerd. Op deze manier, maar ook door middel van worteluitlopers vormt hij talrijke nakomelingen. Vanwege de diep wortelende penwortel is het verstandig die zo snel mogelijk weg te halen, als je de plant in toom wilt houden. In de winter sterft het bovengrondse deel van de plant meestal volledig af.

Bron: gedeeltelijk uit Wikipedia

Zaaien09
Bloeit06-09
Oogsten
Hoogte1.00-1.80
Kleurpaarsachtig met wit
Bodemvoedzaam, kalkrijk, niet te nat
Plaatszonnig
Typevast