Afrikaantje (Tagetes) is een geslacht van eenjarige en meerjarige planten uit de composietenfamilie. Er zijn vele tientallen soorten die van nature voorkomen in de warmere streken van Midden-Amerika en vooral in Mexico. De naam “afrikaantje” slaat dus niet op het gebied van herkomst.

Tegenwoordig is het afrikaantje een bekende tuinplant. Aan het einde van de 16e eeuw voerden de Spanjaarden deze plant in vanuit Mexico. Nu groeien ze in het wild in vele continenten zoals: Afrika, Europa, Azië, en Noord-Amerika.

Afrikaantjes bevatten een stof die aaltjes dood. Aaltjes zijn miniwormen die de wortels van planten eten. Daarnaast zorgen afrikaantjes er ook voor dat mieren, witte vliegen en ander ongedierte op afstand blijven. Ideaal dus voor je (moes)tuin.

Wist je dat je de bloemblaadjes van Afrikaantjes kunt eten? De gele- en roodgekleurde bloemen hebben een frisse, citrusachtige smaak. Ze zijn heerlijk bij visgerechten of door een salade als kleurrijke aanvulling.

Zaad winnen:
Om zaad te winnen laat je een paar bloemen echt goed uitbloeien. Als je bovenaan de bloemknop wat pluisjes ziet verschijnen is het zaad rijp en kun je de bollen oogsten.

Bron: o. a wikipedia

Zaaien03- 05
Bloeit06-10
Oogstende bloemen
Hoogtemax. 80 cm
Kleurgeel, oranje, rood
Bodemalle grondsoorten
Plaatsvochtig en veel zon
Typeeenjarig