Aubergine (Solanum melongena)

De aubergine (Solanum melongena, synoniem: Solanum esculentum) is zowel een eenjarige plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae) als de vrucht daarvan. De plant komt van oorsprong uit Myanmar en werd door de Arabieren in de middeleeuwen in het Spaanse Andalusië geïntroduceerd. Omstreeks het midden van de 15e eeuw is de plant vanuit Spanje verder in Europa geïntroduceerd. De plant wordt geteeld vanwege de als groente gebruikte vrucht. In China en India is de plant al duizenden jaren bekend.

De in Nederland en België meest verkochte aubergine heeft een glanzende donkerpaarse schil (de kleur aubergine is ernaar vernoemd) en bijna wit vruchtvlees. De smaak is bitter tot neutraal en zit voornamelijk geconcentreerd in de schil. Dat heeft het voordeel dat aubergine met bijna elk ander ingrediënt kan worden gecombineerd. In het bijzonder met ‘stevige’ smaakmakers als knoflook of geurige groene kruiden als marjolein en basilicum.

Als je een normaal formaat aubergines teelt, dan kan de plant er ongeveer 5 of 6 dragen. Bloemen zitten er echter veel meer aan. Wat je doet is de aubergine dieven (dat betekent dat je zijtakken in de oksels verwijdert, net zoals bij tomaten). Je zorgt daarnaast dat je ongeveer 2 of 3 hoofdstengels over houdt. Heb je mini-aubergines, dan hoef je je nergens zorgen om te maken, die kunnen veel meer vruchten dragen. Je hoeft dan je aubergine niet te dieven.

Gebruik in de keuken
Aubergine kan wat bitter smaken. Door plakken van vrucht te bestrooien met keukenzout en onder druk, bijvoorbeeld een plat bord verzwaard met een vol conservenblik, circa 30 minuten te laten staan, wordt de smaak verzacht.[3] Na te zijn afgespoeld en drooggedept kunnen de plakken worden gebakken. Ze kunnen voor verdere verwerking ook eerst in kokend water geblancheerd worden.
Aubergine wordt nooit rauw gegeten. De stof solanine in aubergine kan maag- en darmklachten veroorzaken. Solanine is zeer hittebestendig, maar door verhitten wordt het gehalte wel lager en is de kans op klachten klein. Invriezen kan alleen in bewerkte vorm.
Bekende gerechten met aubergines zijn onder meer moussaka uit de Griekse keuken, baba ganoesj uit de Libanese keuken, escalivada uit de Catalaanse keuken, ratatouille uit de Provençaalse keuken en İmambayıldı (flauwgevallen imam) uit de Turkse keuken.

Bron o.a. Wikipedia

Zaaienbinnen 03-04
vorstgevoelig
Bloeit06-07
Oogsten08-09
Hoogte0,2-0,4
Kleurpaarsig
Bodemgoed doorlatende bodem
Plaatszonnig en beschut
Typeeenjarig