Bieslook (Allium schoenoprasum) (ook: pijpgras) is een plant uit de lookfamilie(Alliaceae). De plant is verwant aan bolgewassen als ui, prei, en knoflook.

Het is een vaste plant die afkomstig is uit Europa en Noord-Azië. De plant bloeit in juni en juli met paars- roze-violette schermen. In België en Nederland komt nog wilde bieslook voor.

Zaaien kan rond eind maart en eind augustus, maar scheuren is eenvoudiger: graaf de plant uit, deel de kluit in tweeën en plant deze opnieuw. Dit kan je het beste doen in de lente.

Het is goed om regelmatig de bladstengeltjes af te knippen, de plant groeit steeds weer aan. Ook de bloemen zijn lekker om te eten!
Bieslook wordt bezocht door bijen.

De plant zorgt voor een voedselvoorraad onder de grond die de winter overleeft, zodat zij in de lente heel snel op kunnen komen, kunnen bloeien en zaad produceren. Iedere ‘bol’ vormt een nieuwe bol, maar vaak ook meerdere broedbollen aan de wortels.
De plant heeft in de familie de kleinste bolletjes, die volkomen gelijkwaardig zijn aan bijvoorbeeld de  reusachtige bollen van de amaryliss. Dit is de ongeslachtelijke vorm van voortplanting. Bovendien is er ook geslachtelijke voortplanting, door zaadvorming.

bron: wikipedia

Zaaien04-09
Bloeit06-09
OogstenDoorlopend
Hoogte20-25 cm
KleurPaars
BodemVoedzaam
PlaatsZon. Koude kiemer.