Boomspinazie (Chenopodium giganteum) is een eenjarige plant en doet het heel goed in ons koele klimaat. Oogst van de jonge planten vooral van de jonge roze toppen. Als de plant ouder en groter wordt, worden de bladeren groter en donkerder groen. Jong blad kan je rauw eten, ouder blad gekookt. Het roze in de toppen van het blad verdwijnt uiteindelijk en de planten bloeien met grote bruinachtige onopvallende pluimen.

  • De echt grote, taaie bladeren en stelen zijn mooie biomassa voor op de composthoop of als mulch rond bomen en struiken.
  • Blijf geregeld oogsten zodat de plant jonge twijgen met bladeren blijft maken.
  • Oogst steeds de zijtakken om de plant hoog en smal te laten blijven.
  • Oogst steeds de top(pen) om een lage, brede, volle plant te krijgen.
  • Blijf oogsten zodat de plant nog geen zaad gaat maken.
  • Vervolgens kunt u de planten laten bloeien voor de bijen en om zaad te oogsten.

Chenopodium is een door de wind bestoven plant. Ze kruist niet met spinazie, bietjes, snijbiet, etc., maar ze kan kruisen met ‘Brave Hendrik’. Voor zaadteelt plant je een paar planten bij elkaar. Na de bloei moet je af en toe even voelen aan de bloempluimen of ze al rijp worden (bij schudden laten wat kleine zwarte platte zaden los). Zo rond oktober (bij voorjaarszaai) kun je de hele pluimen afknippen en op een donkere warme plaats uitgespreid laten drogen tot de zaden gemakkelijk loslaten.

bronnen: mooiemoestuin.nl, permacultuuronderwijs.nl

Zaaien03-06
Bloeit07-10
Oogstendoorlopend
Hoogte2-4 meter
Kleurroze kleur in toppen blad
Bodemvraagt niet veel
Plaatszon/halfschaduw