De cosmea (Cosmos bipinnatus) is een eenjarige plant uit de composietenfamilie. Ze komt oorspronkelijk uit Mexico. Van de cosmea zijn er meerdere rassen.

De planten hebben zeer fijn, decoratief blad en is heel geschikt als snijbloem. Door regelmatig bloemen af te snijden voor in een boeket, blijven ze lang doorbloeien.
Vroege planten zorgen soms in hetzelfde jaar al voor nieuwe, jonge planten die bij goed weer, laat in de herfst nog tot bloei komen. Behalve uit zaad kun je ook de knollen uit de grond halen om ze vorstvrij te bewaren en in het voorjaar weer te planten.

Cosmea is een van de gemakkelijkste en meest dankbare planten die je in je tuin kunt hebben. Ze kunnen zowel in borders als in potten en bakken.
De plant is erg aantrekkelijk voor insecten. Als je ze naast de groente- en fruitplanten zet, lok je daarmee veel wilde bijen, hommels en vlinders die er hun nectar en stuifmeel komen halen.

Zaad winnen:
Het zaad van de cosmea valt makkelijk vanzelf uit de uitgebloeide bloem. Houd de plant goed in de gaten en verzamel op tijd de uitgebloeide bloemhoofdjes.

Bron: o.a. Wikipedea en Groen van bij ons

ZaaienVoorzaaien: 03
Zaaien: 05
Bloeit07-10
Oogstenbloemen zodra ze er zijn
Hoogte0,6-1,0
Kleurrood, diep roze, vermiljoen en wit
BodemVochthoudende losse grond
PlaatsZon/halfschaduw
Typeeenjarig