Een courgette (ook wel: mergpompoen) is de ongerijpte vrucht van de soort Cucurbita pepo uit de komkommerfamilie(Cucurbitaceae), die als groente wordt gegeten.

Het Nederlandse woord courgette komt uit het Frans. Het is een verkleinwoord van courge, hetgeen merg betekent. Een courgette kan geel,  groen of gestreept zijn. Het behoort tot de gemakkelijkst te telen groentes in een gematigd klimaat.

De meeste mensen vinden een courgette het best eetbaar als die niet te dik en maximaal 30 cm (350 gram) lang is. In Nederland wordt vanaf 7 cm (50 gram) lengte geoogst. De kleine vruchten waar de bloem nog aanzit, worden verhandeld als ‘courgette fleur’ en worden in Italië en Griekenland als een delicatesse beschouwd. De bloem kan gefrituurd of gevuld worden.

De courgette wordt gewoonlijk gekookt of gebakken gegeten, maar ze kan ook rauw worden gegeten. Ook kan de vrucht in blokjes gesneden als een soort augurk ingelegd worden in azijn met kruiden.

Van de grootte vruchten kan je soep of courgettejam maken.

Om zaad te winnen, laat je een vrucht zolang aan de plant zitten, tot de schil hard is geworden. De klant van de vrucht begint wat hol te klinken en het steeltje droogt in.

Bron: o.a. wikipedia

ZaaienVoorzaaien v.a. 04. Uitplanten na 20 mei.
Bloeit06-09
Oogsten vanaf 07
HoogteBlijft laag
KleurGeel
BodemVruchtbaar
PlaatsZonnig en liefst uit de wind