Daglelies (Hemerocallis.) De naam Hemerocallis komt van de Griekse woorden hemera, wat ‘dag’, kallos wat ‘schoonheid’ betekend. Dus schoonheid voor één dag. De bloemen van de plant zijn divers van kleur en vorm, meestal gekweekt door liefhebbers van deze planten. Het aantal soorten loopt tot in de duizenden.

Deze vaste plant heeft geen bol zoals een gewone lelie, maar een zeer grof wortelgestel en groeit in een vaste kluit. De bladeren komen uit de kroon en lijken op brede grasbladeren. De meeste bloemen openen zich bij zonsopgang. De naam daglelie geeft al aan dat elke bloem slechts één dag bloeit, maar er zijn zoveel bloemen, dat je er wekenlang plezier van hebt.

Alle delen van de  enkelbloemige daglelie is eetbaar. De dubbelbloemige zijn niet eetbaar. De bloemen smaken als knapperige sla. Maar dan wat zoeter. Elk soort bloem heeft een eigen smaak. In het algemeen smaakt de oranje zoeter dan de rode soorten. Die zijn wat peperiger. Blancheer de bloemen enkele minuten voor dat je ze eet.
Een gevulde bloem met roomkaas staat prachtig op je bord en is heerlijk.
De wortels smaken naar melige aardappelen. Heeft iemand de bladeren al geproefd? Laat het horen

Bron: o.a. wikipedia en kwekerij joosten.
Zaaien05-07
Bloeit06-08
Oogsten
Hoogte60-150cm
Kleurgeel
BodemVochtige, goed doorlatende grond
PlaatsZonnig/halfschaduw