Hyssop (Hyssopus officinalis) is een plant uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Het is een gewas dat etherische olie bevat. De plant komt oorspronkelijk uit Perzië. De Perzen gebruikten de extracten van de plant om er hun huid een warme kleur mee te geven. In de 16e eeuw kwam de plant richting Zuid-Europa en vanuit daar verspreidde hij zich.

Het is een keukenkruid dat nooit wordt meegekookt; het moet op het laatste, vlak voor het opdienen worden toegevoegd. De bladeren en de bloemen zijn de eetbare delen. Samen met de bloeiende toppen wordt dit gebruikt als geneeskrachtig kruid. Het is vooral goed tegen luchtwegenaandoeningen en overdreven transpiratie. In de bijbel staat hyssop beschreven als kruid dat het hart rein maakt.

De naam van dit kruid is afgeleid van hyssopos, de naam van oregano of wilde marjolein. Het kan ook van het Hebreeuwse woord´azob´ of het Griekse woord ´ezob´ komen, wat heilig kruid betekent. Hyssop werd gebruikt om tempels te reinigen en melaatsen ritueel te zuiveren. Officinalis betekent: ´uit de werkplaats van de apotheker´, wat duidt op de geneeskrachtige werking die tot cultuurgoed is verheven.

In de 19e eeuw werd hyssop samen gebruikt met echte salie als geneeskruid tegen hoest en astma.

Bron: Wikipedia, https://mens-en-gezondheid.infonu.nl

Zaaienbinnen 03-04
buiten 05-06
Bloeit07-09
Oogsten09-11
Hoogte0,8-1,2
Kleurblauw
Bodemgeen bijzondere eisen
Plaatszon/halfschaduw
Typevaste plant, wel afschermen in de winter