Judaspenning (Lunaria annua).

Een gemakkelijke plant die grappige zaden heeft: Judaspenning zaaien kan in veel soorten tuinen of wilde stukjes grond. De paarse bloemen zijn ook nog eens mooi en heel aantrekkelijk voor vlinders en bijen. In de border komt Judaspenning goed tot zijn recht omdat het een vrij hoge plant wordt.

De bovenste bladeren zijn zittend tot zeer kort gesteeld, de onderste zijn gesteeld. De bladeren zijn grof gekarteld, en eirond tot hartvormig.

De zaden zitten in ronde, platte, half-doorzichtige zaaddozen. Je ziet de zaadjes zitten. De naam judaspenning komt ook van deze zaaddozen. De ronde zaaddozen zijn schijven die lijken op penningen (munten). Het Bijbelverhaal gaat dat Judas de muntstukken, die hij uit zijn verraad gekregen had, heeft weggeworpen en dat op deze plek Judaspenning ging groeien. Niets meer dan een mooi verhaal.

De grond kan het beste voedselrijk zijn met een goede vochtigheid. Judaspenning is een tweejarige plant, het eerste jaar na zaaien zal hij alleen groeien, het tweede jaar zal hij bloeien. De beste zaaiperiode is in juni / juli zodat je het jaar erna bloemen hebt. Als je de zaden vroeg in het voorjaar in een kas opkweekt dan zou je judaspenning al binnen één jaar kunnen laten bloeien.

Judaspenning zaait zichzelf gemakkelijk uit, zodat je ieder jaar weer nieuwe judaspenning planten krijgt.

bron wikepedia en tuinplantenzaden.nl

Zaaien6 -7
Bloeithet volgende jaar 5 – 6
Oogstennvt
Hoogte30 -90cm
Kleurpaars tot wit
Bodemvoedselrijk en vochtig
Plaatszonnig tot halfschaduw