Informatie

Hosta of hartlelie is een geslacht van vijfentwintig tot veertig soorten uit de aspergefamilie (Asparagaceae).

De hosta is een vaste tuinplant, die van oudsher aangeplant wordt in schaduwtuinen. Dat kan prima, maar tegenwoordig zijn er ook talloze hosta’s die het prima doen half in de zon, en er zijn er vrij veel die in de volle zon kunnen. Er worden, o.a. in Nederland, door een aantal kwekers nieuwe cultivars ontwikkeld.

Er is een groot aantal hybriden en cultivars. In Nederland is Arboretum Trompenburg de houder van de nationale plantencollectie van hosta’s. Onderlinge bestuiving tussen de soorten is in het algemeen goed mogelijk. Alle soorten hebben hetzelfde chromosoomgetal (2n = 2x = 60)

De wilde soorten worden weinig aangeboden in de handel. Vanaf 1800 is men de planten gaan exporteren. 

Inmiddels zijn door kruisen, veredelen en spontane hybridisatie duizenden vormen ontstaan, waarvan veel hun oorsprong in de Verenigde Staten vinden. In de jaren 80 werden veel vormen op de markt gebracht die nogal op elkaar leken. Inmiddels zijn velen zich toe gaan leggen om echte verbeteringen te realiseren. Dat kan op meerdere gebieden. We noemen er een paar: Geurende hosta’s, mooiere kleurschakeringen, beter zontolerant, dikker blad voor betere slakbestendigheid, mooiere en betere mini-hosta’s met diverse bloemkleuren.

zaaien: 3 / 4
bloei: 6/7
Hoogte: 30_75 cm
kleur: gevarieerd groen van licht- tot donkergroen
bodem: zure bodem
plaats: Schaduw