Klimspinazie (Basella alba var. ‘Rubra’) is geen echte spinazie. Het is een klimmer, die qua gedrag wel wat van haagwinde weg heeft en goed gedijt in warme, vochtige zomers. De plant komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Het is een prachtige klimplant die in het West-Europees klimaat gekweekt kan worden als een éénjarige. Nochtans is basella meerjarig, maar om basella te overwinteren dien je hem op minstens 15°C te bewaren.

Teel de plant als éénjarige in de moestuin, plaats ze aan bonenstaken zodat ze kunnen klimmen. De blaadjes en jonge scheuten kunnen heel het groeiseizoen lang geoogst worden.

Het jonge blad en de stengels worden gebruikt als spinazie.  De stengels zijn enigszins bitter. In soepen, rauw in salades en roerbakken is allemaal mogelijk. Maar niet te lang verhitten of koken, anders wordt het slijmerig. Dit geldt met name voor de stukjes stengel. Vooral rauw hebben ze een aangename vlezige textuur en zijn ze een mooie versiering op je bord. De zaden kiemen bij hogere temperaturen zo rond de 20-25 graden.

bronnen: denoudekastanje.be, https://www.allseeds.eu/basella-alba-var–rubra, mijntuin.org

Zaaienvanaf 04 onder glas, uitplanten na IJsheiligen
Bloeit
Oogsten50-70 dagen na uitplanten
Hoogte100-200cm
Kleur
BodemCompost en stikstofrijk, veel water
Plaatszon