Phacelia (Phacelia tanacetifolia), wordt ook bijenbrood, bijenvoer of bijenvriend genoemd. Het is een eenjarige plant die, net als het komkommerkruid, tot de ruwbladigenfamilie (Boraginaceae) behoort en veel door honingbijen en hommels bezocht wordt. De plant komt oorspronkelijk uit Californië, waar hij op stenige berghellingen groeit. In Nederland komt ze op sommige plaatsen in het wild voor.

Phacelia heeft een dicht en oppervlakkig groeiend wortelstelsel. De plant  wordt gebruikt voor groenbemesting, d.w.z. dat de plant na het afsterven in de grond wordt gewerkt als voeding. In de bodem worden de plantendelen door het bodemleven afgebroken.
Phacelia heeft door de snelle groei een sterk onkruid onderdrukkende werking. Omdat ze NIET tot de koolachtigen en vlinderbloemigen hoort, is zij makkelijk in te passen in de wisselteelt.

Phacelia is een echte bijenplant. Als de plant voldoende vocht krijgt, wordt er veel nectar geproduceerd. Hoewel phacelia goed tegen droogte kan, produceert de plant onder droge omstandigheden alleen stuifmeel.

Uit de bloemen kunnen stoffen voor parfum gewonnen worden.

Zaad winnen: 
Als de bloemen uitgebloeid zijn, verzamel je het zaad het makkelijkste door de uitgebloeide bloemen voorzichtig boven een papieren zak om te buigen. zo kun je het zaad opvangen en de bloemhoofden boven de zak afknippen.

Bron: o.a. wikipedia

Zaaien03-08
Bloeit07-11
OogstenZaad van de bloemen
Hoogte70 cm.
KleurPaars
Bodemalle
Plaatszon en halfschaduw