Omschrijving van het zaad

Kleine pimpernel en Moespimpernel –  Poterium sanguisorba

FamilieRosaceae (Rozenfamilie)

Naamgeving (Etymologie): Pimpernel komt van het Latijnse piperinus ( peperkorrels), naar de vorm van de vruchten. Sanguisorba betekent bloedkruiden. Die naam staat in verband met het vroegere gebruik als bloedstelpend middel, maar volgens sommige anderen dachten de mensen vroeger dat het eten van deze plant door koeien, de melk bloederig zou kleuren. 

Ondersoorten: Kleine pimpernel en Moespimpernel. Moespimpernel wordt gekweekt als keukenkruid en kan ook verwilderd in bermen en op dijken voorkomen. De stengel is onderaan kaal of soms behaard. De blaadjes zijn meestal gesteeld, zelden zittend. De verspreidstaande, kortgesteelde of zittende, grijsgroene bladeren zijn oneven geveerd. De onderste bladeren met negen tot soms eenendertig eivormige deelblaadjes met aan beide kanten vier tot acht spitse tanden. De hoogste blaadjes zijn 0,5-2 cm en rond tot eivormig. 

De bloemhoofdjes zijn eivormig, zelden bolvormig. De schijnvrucht 3-8 mm lang, smal tot breed gevleugeld en begroeid met rondachtige of scherpe verhogingen.

Zaaien04-05
Bloeit05 – 08
OogstenVoortdurend
Hoogte60 cm
KleurRood
Bodem Kalkrijk
PlaatsZonnig