Pompoenen (Cucurbita) vormen samen met kalebassen en komkommers een familie. Sommige soorten Cucurbita zijn eetbaar, maar de kalebassen kunnen alleen worden gebruikt voor decoratieve doeleinden. In Midden- en Zuid-Amerika werden al tussen 9000 en 7000 jaar v.Chr. pompoenen verbouwd. In de 16e eeuw werd de pompoen voor het eerst in Europa geïntroduceerd.

Doordat ze tot de zelfde familie behoren kruisen pompoenen onderling makkelijk. Het is dus lastig om zelf zaadvaste zaden te krijgen als je  meerdere soorten in je tuin hebt.

Er zijn een aantal traditionele gerechten waarin pompoen verwerkt wordt, zoals pompoentaart, pompoensoep en pompoenbrood. Ook de oliehoudende zaden van de pompoen worden geroosterd gegeten als borrelhapje.

Naast de oliehoudende zaden zijn ook de jonge steeltoppen en de bloem eetbaar. De pompoenbloem heeft van nature een zachte smaak en kan voor allerlei doeleinden in de keuken worden gebruikt. In de meeste keukens wordt de pompoenbloem gevuld of voorzien van een deeglaagje alvorens gefrituurd te worden.

Van de pompoen heeft de zadenbieb zeker 8 verschillende soorten, zoals de flespompoen, pompoen solar, hokaido, groene, enz.
Voor alle pompoensoorten gelden dezelfde zaai- en bloei en oogstijden.
De pompoen kweek je binnen voor, vanaf april, zodat de plant, goed bestand is tegen ons klimaat, Na de ijsheiligen, in mei, kan de jonge plant naar je tuin of balkon.

bron: o.a. wikipedia

Zaaien04-05
Bloeit06-07
Oogsten08-10
HoogteRankend
KleurGeel
BodemVoedselrijk, bijvoorbeeld composthoop
PlaatsZonnig