Pronkerwt (Lathyrus) ook wel Reukerwt genoemd

Lathyrus is een geslacht uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae oftewel Fabaceae). Het geslacht komt van nature voor in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika in gematigde streken. Het geslacht telt 120 tot 200 soorten.

Wegens hun attractieve bloemen worden ze vaak in tuinen als sierplant aangeplant. De welriekende lathyrus (Lathyrus odoratus) en de brede lathyrus (Lathyrus latifolius) worden het vaakst aangeplant. Sommige soorten kunnen ook als voederplant worden gebruikt. Sommige soorten zijn ongenietbaar omdat ze gifstoffen bevatten, die lathyrisme kunnen veroorzaken. De planten worden als waardplant gebruikt door de larven van sommige soorten Lepidoptera zoals de chi-uil (Antitype chi), klaverspanner (beide op veldlathyrus) en Chionodes braunella. De bloemen worden bestoven door Hymenoptera zoals bijen en hommels.

Bij Lathyrus gaat het om overblijvende of eenjarige, kruidachtige klimplanten met geveerde of in ranken eindigende bladeren en meestal ook met steunblaadjes. Soms zijn de bladstelen omgevormd tot op bladen gelijkende organen die de fotosynthese uitvoeren, de zogeheten fyllodia.

De bloemen staan solitair of in trossen. Afhankelijk van de soort kunnen ze blauw, roze, violet, rood, witachtig of geel van kleur zijn.

Van sommige soorten zijn de vruchten oneetbaar doordat ze gifstoffen bevatten. Bij rijping drogen de vruchten in waarna de peul in tweeën splijt en de zaden tevoorschijn komen. Sommige soorten vermenigvuldigen zich ook door middel van ondergrondse uitlopers.

Zaai Lathyrus nooit elk jaar op dezelfde plek

Kweek  Zaaien: voorjaar langs hek of gaas. Voorzaaien in potjes kan vanaf half februari. Omdat Lathyrus graag diep wortelt kan je best vrij hoge zaaipotjes nemen (wc-rolletjes zijn ook bruikbaar), de kieming van de harde zaden zal makkelijker verlopen als je de zaden laat weken of de zaden wat schuurt met schuurpapier. vul de potjes met zaaigrond en plant 3 zaden per potje. Afdekken met een fijn laagje zand of perliet, en goed water geven, zet de potten in een koude bak of koele plaats. Als ze teveel warmte krijgen zullen ze lang en sprietig en zwakke plantjes vormen. Eventueel afdekken met kippengaas en als de jonge plantjes drie of vier paar bladeren hebben, nijp je de top eruit om de groei van zijscheuten te stimuleren. Lathyrus is winterhard maar toch moet je voorzichtig zijn met de jonge plantjes. Plant ze niet voor april in volle grond, rechtstreeks in volle grond zaaien kan pas van zodra de temperatuur ’s nachts niet meer onder 5°C zakt. Een zaaibakje kun je maken van een bamibakje met deksel. Prik eerst een paar gaatjes in de bodem. Vul 2/3 met zaaigrond: 20 zaden op afstand leggen, deksel erop en wegzetten bij 17 graden. Als de zaden ontkiemen na ± 5 dagen haal je het deksel eraf en zet je die onder het bamibakje als schoteltje.

Bron Wikipedia Het Vlaamse Zaadhuis

Zaaien04-05
Bloeit07-09
Oogsten08-10
Hoogte1,5 -2,0
Kleurblauw, rose, violet, rood, wittig of geel
Bodemdiepe losse grond
Plaatszonnig
Typeeenjarig of overblijvend (matig winterhard)