De radijs(raphanus sativus)is een klein en eenjarig plantje, het blad wordt niet hoger dan ongeveer 15 tot 20 centimeter. Het radijsje zelf is een knolletje. Radijsjes kiemen snel (afhankelijk van de temperatuur binnen enkele dagen tot 2 weken) en groeien snel, binnen 6 tot 8 weken na het zaaien kun je radijsjes al oogsten.

De teelt van radijs in de zomer levert  nog wel eens wat problemen op; de radijsjes worden dan vaak aangevreten, of de radijsjes zijn niet lekker (wat bitter en niet knapperig). Beter is  ervoor te kiezen om in het  het voorjaar te telen. En daarnaast zaaien we ook graag nog radijsjes in de herfst en in het vroege voorjaar onder glas, voor oogst in de winter en in het voorjaar.

Radijsjes kun je niet voorzaaien; je zaait radijsjes ter plaatse, in niet te dikke rijtjes (als je te dik zaait kunnen de radijsjes zich niet goed ontwikkelen en blijven klein). Maak met een stok of je handen een gleufje in de grond, zaai daar de zaden in, elke 1 tot 2 centimeter een zaadje). En bedek de zaden tot slot met een dun laagje zand of grond (zand heeft onze voorkeur om de eenvoudige reden dat dat gelijk de rij markeert). Geef regelmatig water. Afhankelijk van de periode/temperatuur kiemen radijsjes binnen 5 tot 14 dagen.

Er zijn 2 belangrijk type radijsjes: voor buitenteelt en voor kasteelt. Voor de teelt onder glas kun je rassen met kort loof gebruiken, die zijn voornamelijk geschikt voor kasteelt. Deze rassen hebben de term ‘broei’ achter hun naam, of er staat in de beschrijving specifiek bij dat ze voor kasteelt is.

De kans op succes is  rasafhankelijk; mocht je een kas hebben (of een platte bak), kies dan vooral een ras dat  geschikt is voor onder glas.

In de winkel zie je alleen rode ronde radijsjes maar er zijn best veel leuke kleurtjes/rassen, en daar wordt ook nog flink mee geëxperimenteerd. Leuke en lekkere rassen zijn:

  • Ronde Rode Broei (dus de geschikte soort voor kasteelt, rood van buiten, wit van binnen)
  • French Breakfast (halflang, rood met witte punt)
  • IJskegel (langwerpig wit)
  • Helios (rond geel radijsje)

Wist je dat?

Het blad van de radijs nog gezonder is dan de radijs zelf? Je kunt het bijvoorbeeld door de salade of op een boterham met kaas doen.

Zaad winnen:

Er vormen zich bloemen als ze bij beter weer gaan doorschieten. In de bloem vormt zich een zaadje. Oogst de plant wanneer de zaadjes bruin geworden zijn en schud de plant uit boven een kom.

Zaaien 03-09
Bloeit1 ste jaar
Oogsten 06-10
Hoogte15 cm.
Kleurrood.
Bodemlichtere grondsoort
Plaatshalf schaduw-zonnig