Reade Krobbe, (Phaseolus vulgaris) is een stamboon die, in de Friese Wouden (de Trynwâlden), in zeer kleine hoeveelheden nog geteeld wordt. De omvang van de boon vind je terug in de benaming. ‘Krobbe’ is het Friese woord voor iets dat klein is. De boon wordt in de Trynwâlden overigens ‘krûpke’ genoemd. Pas sinds een jaar of tien is deze boon weer verkrijgbaar en daarmee is hij voor uitsterven behoud.

De reade krobbe is een sterke boon, die goed bestand is tegen koude, nattigheid en wind. Het ras is ongevoelig voor virussen. Hij heeft een steenrode kleur met okerkleurige spikkels. In Groningen heb je de bonti’s, een verwant ras dat een beetje op deze Friese boon lijkt.

De reade krobbe blijft mooi vast bij het koken en smaakt pikant. Traditioneel worden de ‘Reade Krobben’ gegeten met uitgebakken gerookt spek en spekvet, soms aangevuld met een lepelvol azijn. Gekookt verandert de kleur in lichtbruin. In een vroeg stadium kan de reade krobbe ook als slaboon gegeten worden. De boon wordt door kenners pikanter gevonden.
Meer weten?

Bron: o.a. www. peulvruchten-bestellen.nl en waldpyk

Zaaien04-07
Bloeit06-07
Oogsten08
Hoogte50 cm- 75 cm
KleurWit
BodemBeetje compost
PlaatsZon/half schaduw