Amarant (Amaranthus) is een geslacht  van eenjarigekruidachtige planten uit de amarantenfamilie (Amaranthaceae). Het geslacht komt met zo’n zestig soorten voor van gematigde tot tropische streken. Tot het geslacht behoren verscheidene sier- en voedselgewassen.

Sommige soorten worden gecultiveerd als groente in het oosten van Azië, in Afrika en in Griekenland. De planten hebben een aardse, volle smaak. Amarant komt in sommige restaurants dan ook op de menukaart voor als Chinese spinazie.

De zaden waren een belangrijke voedselbron voor de Inca’s. Het voedsel staat tegenwoordig bekend onder de naam kiwicha in de Andes. De Azteken gebruikten de zaden voor de bereiding van rituele dranken en voedsel. In Europa wordt de plant wel gebruikt als graanvervanger in een glutenvrij dieet.

Sierplant

Vanaf de 19e eeuw is een aantal amarantsoorten ingeburgerd geraakt in Noordwest-Europa. Verscheidene soorten komen voor als tuinplant. Een zestal soorten komt nu voor als wilde plant,  

De eenjarige amarant heeft een merkwaardige bloeiwijze met merkwaardige pluimen of  aren die een contrastrijk geheel vormen. Amarant kan gekweekt worden als er geen kans meer is op nachtvorst. De planten hebben voedselrijke, zonnige, goed ontwaterde grond nodig.

Het geslacht doet het ook goed als potplant. In dit geval dient de plant goed vochtig gehouden te worden.

Het is een geschikte snijbloem.

Bron Wikepedia

Zaaien3: onder glas

5: planten of zaaien in volle grond

6-!0
Hoogte70-120 cm
Kleurrood- lila / geel
Bodemvoedselrijk
Plaatszonnig