De snijboon (Phaseolus vulgaris)  is een peulvrucht met brede, platte peulen die gekookt als groente wordt gegeten. De snijboon is een ras van de gewone boon, uit de familie van de vlinderbloemigen.
De naam dankt zij eraan dat de peulen overdwars in reepjes worden gesneden  of in een snijbonenmolen gedaan voordat ze worden gekookt.  Zo worden de taaie draden tot korte stukjes verknipt.
Oude rassen vormen een draad, doordat de rugnaad van de peul verhout, maar tegenwoordig zijn de meeste rassen draadloos.

Bonen houden van warmte dus zaai niet te vroeg! Eventueel kun je binnen voorzaaien. Er is een stamsnijboon en een stoksnijboon.
De stokbonen worden aan stokken of touw geteeld. Als stok wordt meestal een tonkinstok gebruikt, maar ook wilgenstokken zijn zeer bruikbaar.
Zet 4 stokken minimaal 50 cm uit elkaar in een vierkant en bindt ze bovenaan aan elkaar vast. Stop bij elke stok 4-6 bonen in de grond. Ze winden zich vanzelf om de stokken heen. Het is verstandig om tegelijkertijd ook een paar bonen in potjes te kweken. Zo kun je eventuele lege plekken makkelijk aanvullen.
Omdat de peulen nogal vliezig kunnen worden, oogst je om de 4 tot 5 dagen.

Zaad winnen:
Laat een stuk of 10 bonen aan de plant zitten tot de plant helemaal verdort is. De staken zijn nu oogstrijp. Het kan handig zijn om de staken op een droge plek nog een poosje op de kop na te drogen en dan de peulen pas te openen.

ZaaienVoorzaaien: 04. Z: 05-06
Bloeit07
Oogsten07-10
Hoogte2,5 m
Kleurwit
BodemBeetje compost
PlaatsZon