De tomatenplant, (solanum lycoperiscum) is vooral bekend vanwege zijn vruchten. Die populaire vrucht is culinair gezien een groente.

Tomaten zijn afkomstig uit Meso-Amerika, waar de voorvaderen van de Inca’s en de Maya’s kleine varianten kweekten. Toen de Spanjaarden Mexico veroverden was de plant daar al ingeburgerd

Voorzaaien in huis en pas na de ijsheiligen in de volle grond zetten. De planten vragen veel zon en warmte en doen het vaak het beste in een kasje.
De uitlopers in de bladoksel weghalen (dieven) om zo een sterke plant te krijgen, (bij droog weer ivm schimmels).
Als de plant te hoog wordt de top er uit halen na de 4e vruchttros. Dan heb je meer kans dat de vruchten goed rijpen.

De rijpe vrucht is wel gezond, in tegenstelling tot de rest van de plant, die giftig is. De plant hoort tot het geslacht nachtschade. De gifstof in deze plant heet tomatine. De stof wordt door de plant geproduceerd als afweerstof tegen allerlei ziekteverwekkers en is ook giftig voor de mens. Bij het rijpen van de vrucht verdwijnt de gifstof hieruit, hierdoor wordt de vrucht eetbaar maar ook gevoeliger voor schimmels en bacteriën. Let dus op met het eten van erg groene tomaten.

De tomaat  heeft een trosvormige bloeiwijze. Ze is warmteminnend en vraagt veel bemesting. Bij tomaat worden de kleur en de stevigheid van de vruchten beïnvloed door de bemesting. Meer voedingsstoffen zorgen voor meer zuren en suikers, wat een sterkere smaak oplevert.

Winnen van zaden uit deze natte vruchten vraagt een “fermentatie” behandeling.

ZaaienVoorzaaien 04
Bloeit06
Oogsten08
Hoogte1 meter
Kleurgeel
BodemGoed voedselrijk
Plaatsin de kas of een warme plek,