De wortel die als groente gekweekt wordt, is botanisch dezelfde soort als wilde peen (Daucus carota.) Deze kruist gemakkelijk met de eetbare wortel, waardoor er zo nu en dan een witte wortel tussen de gekweekte wortelen kan voorkomen. Wortels zijn rijk aan bètacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A.

De huidige oranje wortel is het resultaat van kruisingen. De eerste wortels kwamen uit Iran en werden door de V.O.C. in de 17e eeuw naar Nederland overgebracht. De oranje wortel werd pas in de 17e eeuw over de rest van Europa verspreid. 

De wortel is een dankbare groente om in de tuin of in bakken op het balkon te verbouwen. De wortel kan al in februari worden gezaaid. Bij vroeg zaaien, komt het voor dat de plant in hetzelfde jaar nog gaat bloeien. Ze beginnen al vrij vroeg in het seizoen te groeien en al snel kan je er elke dag een paar van uittrekken om rauw op te eten. En hoe meer je het veldje uitdunt, hoe beter de anderen zullen groeien.

Zaad winnen is lastig omdat het zaad erg klein is en goed rijp gewonnen moet worden. De plant is tweejarig, dus bloeit in het 2e jaar. Wil je zaad winnen, dan een wortel laten staan.

bron: wikipedia

ZaaienV.a. 03
Bloeitin 2e jaar
Oogstenv.a. 07
Hoogte40 cm
Kleurwit/ roze
BodemVoedselrijk
PlaatsZonnig