Het zeepkruid (Saponaria officinalis) is een overblijvende plant uit de anjerfamilie (Caryophyllaceae). De Nederlandse naam is afgeleid van de giftige stof saponine die de plant bevat. De soortaanduiding officinalis geeft aan dat de plant medicinaal werd gebruikt.

Zeepkruid groeit bij voorkeur op licht vochtige tot natte, kalkhoudende omgewerkt zandige grond, in ruigten, op rivierduinen en op spoordijken. De plant wordt veelal in tuinen aangeplant en verwildert daaruit, maar van nature komt hij behoorlijk algemeen voor in de duinen ten zuiden van het Noordzeekanaal.

De plant bloeit midden in de zomer met als hoogtepunt de maand augustus.

De bloemen van Zeepkruid kunnen een paar dagen achtereen bloeien en verspreiden zowel overdag als ’s nachts een zoete geur. Deze geur trekt allerlei langtongige insecten zoals vlinders en nachtvlinders aan die voor de bestuiving en bevruchting zorgen. De kleur wordt in de loop van de bloeiperiode steeds donkerder. Het is een tuinplant die door de wortelstok flink kan woekeren. In vroeger tijden werd uit de wortelstokken het giftige saponine gewonnen dat opgelost in water net als zeep tot schuimvorming leidt. Geurstoffen uit Zeepkruid worden nog steeds toegevoegd aan zeep.

bronnen: Wikipedia, mijntuin.org, floravannederland.nl

Zaaienjaarrond
Bloeit07-09
Oogsten
Hoogte40-70 cm
Kleurbloemen roze/wit
Bodemelke bodem
Plaatszon/halfschaduw