Zaaien doe je eigenlijk het liefst meteen in je tuin of bloempot op de goede plek. Ter plekke ontkiemen dan de zaadjes, komen de zaailingen op en groeien de plantjes tot je ze oogst. Ze hebben alles wat ze nodig hebben en willen soms alleen een beetje water.

Vóórzaaien doe je binnen, in een potje of een bakje. Die potjes zet je in een kas of op de vensterbank. Jij geeft de plantjes genoeg licht, voeding en warmte om goed op te groeien. Net zo lang tot ze sterk en groot genoeg zijn om buiten in je tuin of pot te planten.

Dit lijkt me nogal een gedoe.
Dat is het deels ook. Vraag je daarom bij elke soort zaad af of jij het de moeite waard vindt om te doen. Want afgezien van de tijd en de moeite die je erin stopt, bestaat de kans dat niet al je plantjes goed en sterk worden.
De plantjes die je vanaf half mei direct buiten zaait, doen het soms beter. We hebben wel  gezien dat die plantjes, de voorgezaaide exemplaren weer inhalen. Maar dat hangt natuurlijk erg van het weer buiten af. 

MAAR……
Er zijn een paar redenen om het wel te doen:
Voor sommige planten is ons groeiseizoen simpelweg te kort om hier rijpe vruchten te kunnen krijgen. De planten van bijvoorbeeld; pompoen courgette, aubergine, tomaat, paprika enz. kunnen niet tegen nachtvorst. Daarom kun je die op zijn vroegst vanaf 10 mei buiten zaaien. Dan krijg je er vaak nog wel vruchten aan, maar worden ze niet meer groot of rijp genoeg om lekker van te oogsten.

Een andere reden is dat je je oogst wilt spreiden en al vrij vroeg in het seizoen bijvoorbeeld lekkere, verse sla uit de tuin wilt eten. Als je dan een aantal slaplantjes hebt voorgezaaid, kun je daar al snel van smullen.

rekken voor de gezaaide peulen tussen de jonge chinese kool.

Zaden hebben 3 dingen nodig bij voorzaaien:
1: Genoeg voeding, maar niet te veel
!

Als er veel voeding in de zaaigrond zit, dan krijg je lange plantjes die snel omvallen. Maak zelf stekgrond of koop een zak speciale zaai – en stekgrond.
2. Genoeg daglicht.
Kies in huis een vensterbank uit op het (zuid) westen of het oosten. Een plek op het zuiden wordt door de zon al snel veel te licht en te warm.
3. De juiste temperatuur.
Rond de 20 graden is ideaal om tomaten en paprika’s/pepers zaden te laten ontkiemen, daarna is 15 graden ideaal.
Tip: Verplaats de planten, als ze 2 blaadjes hebben, naar een koudere plek.

Voorzaaien
Zaai nu in een bakje met stekgrond iets meer zaden dan de hoeveelheid die je nodig denkt te hebben. Je zaait iets meer, omdat niet alle zaden zullen ontkiemen. En als dat wel zo is, dan  heb je nog iets om weg te geven.
voorzaaien prei en paprikaAls je de bakjes binnen zet, dek ze dan af met wat plastic of een glasplaatje. Dit zorgt ervoor dat de grond langer vochtig blijft. 

De zaailingen zijn opgekomen en nu?
Als je zaailingen 4 blaadjes hebben, ga je ze verspenen. Dit betekent dat je ze voorzichtig uit elkaar haalt, want je wilt de wortels beschadigen.Voorgezaaide tuinbonen uitplanten
Ieder plantje krijgt nu een eigen potje. Je blijft water geven en zorgt voor een niet te warme plek.
Sonmmige plantjes zoals de tuinbonen op deze foto kun je na het opkomen meteen buiten uitplanten. Het zijn zaden die heel goed tegen de kou kunnen. We zaaien ze voor en een paar weken later buiten. Zo hebben we langer tuinbonen om te eten.
Voor groentes die niet tegen de kou kunnen, wacht  je af tot het buiten warm genoeg is. Zoals eerder aangegeven is dat op zijn vroegst half mei.

Laat deze plantjes vooraf eerst wennen aan de omstandigheden buiten. Zet ze elke dag een poosje langer naar buiten. Dat heet afharden. Ongeveer 1 week lang zet je ze overdag buiten. ’s Avonds en ’s nachts staan ze weer binnen.

Wel voorzaaien omdat: 
–  het leuk en mooi is om te zien hoe de zaden kiemen en de plantjes zich ontwikkelen.
–  dit voor  kinderen leuk is om mee te maken.
– je unieke rassen kunt opkweken van tomaten, paprika’s, pepers enz. die je in de winkel niet koopt.

Tip: Kjk ook eens bij een zadenbibliotheek bij jou in de buurt of ze daar bijzondere soorten hebben. 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *