Sinds 2 november 2022 is de zadenbibliotheek Nijmegen in de wijk Hatert een feit. Ze is te vinden in de gewone bibliotheek.

Zelf woon ik (Esmeralda Borfdorff) in deze wijk en ik ben enthousiast geworden over het fenomeen zadenbibliotheek. Hoe leuk zou het zijn om zoiets in mijn buurt te hebben? Met een andere wijkbewoner en de opbouwwerker heb ik al een wijkbuurtmoestuin mogen oprichten. Ik vind het leuk om mensen uit mijn wijk te leren kennen en samen met iets positiefs zoals moestuinieren bezig te zijn.
Maar niet iedereen heeft natuurlijk een moestuin of tuin. Om iets te kunnen met de zaden van de zadenbibliotheek is dat gelukkig niet nodig. Zelfs in een pot op je balkon kun je iets laten groeien. Het plezier wat je ervan krijgt, kan zo groot zijn! Dit wilde ik graag delen met anderen. Zeker in een wijk als Hatert, waar mensen over het algemeen wat minder geld te besteden hebben.

Na overleg met de enthousiaste medewerkers van de wijkbibliotheek heb ik bij de gemeente subsidie aangevraagd en gekregen uit het budgzaden in Hatert, nijmegenet wijkactiviteiten/bewonersinitiatieven. Hiermee hebben we het Pluspakket van de zadenbibliotheek Nederland aangeschaft.

Omdat we via de buurtmoestuin makkelijk aan zaden kunnen komen, hebben we al behoorlijk wat zaden in de bieb. Ik leer er zelf ontzettend veel van. En het verbaast het me hoe gul de natuur is!

Inmiddels zijn we zo’n 4 weken onderweg en worden er regelmatig wat zakjes meegenomen Door vaste bezoekers van de bibliotheek, door kinderen of mensen die er over gehoord hebben. Hopelijk zet dit zich door en gaan veel mensen ontdekken hoeveel plezier je van een paar kleine zaadjes kunt hebben. Het leuke is dat er ook al zaden worden ingeleverd! Tot nu toe veel bloemen.

Omdat we vooral mensen willen bereiken voor wie zaaien, verzorgen en oogsten onbekend is, wordt er nu een map gemaakt met basisinformatie. Vooral over makkelijk te zaaien bloemen en groenten. Want wat moet je kiezen als alle namen je niks zeggen? Doordat er foto’s bij staan, kunnen mensen zich er wat meer bij voorstellen.overzicht boek
Ook de medewerkers van de bibliotheek krijgen vragen over de planten. Wat is een scharlei? En een kind vroeg laatst over de goudsbloemzaden: “Komt er echt goud uit die bloem”?

Ik vind dit initiatief vooral zo mooi, omdat we op een eenvoudige manier een positieve bijdrage kunnen leveren aan meer bewustwording over de natuur en het klimaat. Het zijn dingen die mensen direct kunnen doen voor hun wijk en omgeving, door deze groener te maken. En als het meezit, worden ze er nog blij van ook!

Mocht je enthousiast zijn geworden en zaden willen brengen of halen, klik op deze link voor de openingstijden van de zadenbibliotheek Nijmegen Hatert 

Groetjes van Esmeralda Borgdorff

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *