De kwaliteit van zaden

Met elkaar zorgen we dat de voorraad zaden voor 2020 op peil komt in de verschillende zadenbibliotheken. We willen dan graag allemaal zaden van een goed kwaliteit hebben. Want dan hebben we ook volgende zomer mooie bloemen, kruiden en groenten. Je kunt voor de kwaliteit op verschillende dingen letten:                    

1. Je kunt, zeker bij de grote zaden, voelen of het goede  zaden zijn. Je hebt bijvoorbeeld bij pompoenzaden, zaden die helemaal plat voelen. Dit zaad heeft geen vruchtbeginsel en geen reservevoedsel voor de eerste dagen opgeslagen. Weg gooien!

2. Houd bij bloemen en kruiden goed in de gaten hoe rijp de zaaddozen zijn voordat je ze oogst. Pas als de zaaddozen goed verkleurt zijn, meestal naar bruin, oogst je de zaaddoos. Dat is net voordat de zaaddoos open springt. Het blijft lastig om dit moment goed te bepalen, maar ook hier helpt het om vaak te kijken en te doen. Er zijn ook zadendozen die een andere kleur krijgen, Wede krijgt bijvoorbeeld zwarte zaaddozen.
3. Als je groentezaden koopt, let er dan op dat je echte erfgoedzaden (heirloomzaden) koopt. Dit zijn groentesoorten die al heel lang bestaan. Er zijn ook zogenaamde hybride zaden. Dit zijn een soort van kruisingen van verschillende groentes. Op het zakje staat dan F1. In het eerste jaar krijg je wat er op het zakje staan. Maar wanneer je de zaden van zo’n groente oogst en weer gebruikt, heb je grote kans dat er een andere plant groeit dan je had gedacht.
4. Voor alle zaden geldt dat ze goed droog moeten zijn voordat je ze opbergt. Zet op de zak de naam van het zaad, het oogstjaar. Meer weten over oogsten en bewaren? Lees dit
5. Het hangt van de soort af hoe lang je de zaden kunt bewaren, maar over het algemeen kun je de zaden minimaal 3 jaar bewaren, uitzonderingen zijn sla en andijvie, die vinden 2 jaar al lang. Zaden van tomaten, komkommers of peulvruchten gaan zelfs wel 6 jaar mee.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *